Proiectul „Incubatorul de talente” va sprijini 100 de fete și femei din regiunile Comrat și Bălți să-și dezvolte abilitățile digitale
13 Februarie 2023
100 de fete și femei din regiunile Comrat și Bălți își vor dezvolta competențele digitale, pentru a putea lucra online prin intermediul platformelor internaționale pentru freelanceri. Prin programul Women in Online Work, parte a proiectului „Talent Incubator”, participantele vor beneficia de cursuri gratuite, evenimente și sesiuni de mentorat pentru unele dintre cele mai solicitate profesii din mediul online: Social Media Management, Graphic Design, Software Tester și Web design. Proiectul a fost lansat în parteneriat cu EMA, Universitatea Tehnică din Moldova și ESET, cu sprijinul financiar al SlovakAid.
Cursurile Talent Incubator pentru femei în domeniul TIC joacă un rol important în abilitarea femeilor și promovarea egalității de gen în industria tehnologiei. Aceste cursuri oferă femeilor abilitățile și cunoștințele de care au nevoie pentru a reuși în cariere legate de tehnologie, cum ar fi design grafic, managementul rețelelor sociale și testarea software-ului și, de asemenea, ajută la înlăturarea barierelor care pot împiedica femeile să urmeze aceste cariere.
Proiectul vor oferi un mediu de învățare favorabil și incluziv, conceput special pentru femei. Acest lucru poate ajuta la construirea încrederii și implicarea femeilor în comunitatea TIC. Cursurile vor oferi, de asemenea, oportunități de mentorat și networking, care vor susține femeile să facă noi conexiuni și să obțină acces la oportunități de creștere și dezvoltare în industria tehnologiei.
Veronika Trebulova, Diplomat Dezvoltare de la Ambasada Republicii Slovace la Chișinău: Noi, în cadrul SlovakAid, susținem foarte mult abilitarea femeilor, este un subiect foarte important pentru noi, mai ales în sectorul TIC unde femeile sunt subreprezentate. Pentru a crea șanse egale pentru muncă și educație, SlovakAid a contribuit la acest proiect cu o sumă de peste 185 000 EUR. Aplaud tuturor femeilor care s-au alăturat Incubatorului de Talente și sper că va fi o experiență grozavă și că le va fi utilă pentru viitoarele lor cariere.
Eva Balazovicova, coordonatoare de proiect, EMA - Agenția de Dezvoltare și Mobilitate: Suntem foarte bucuroși să fim aici, în primul rând vreau să mulțumesc SlovakAid pentru sprijinirea inițiativei noastre de a împuternici femeile din aceste regiuni și de a le oferi posibilitatea de a dobândi noi competențe TIC. Curricula pentru fiecare curs este foarte interesantă și sper că veți folosi aceste cursuri ca o oportunitate excelentă de creștere profesională, creare de conexiuni noi și dezvoltarea comunităților regionale.
Adițional, cursurile Talent Incubator pot ajuta la abordarea deficitului de competențe din industria tehnologiei și le oferă femeilor setul de competențe necesar pentru a reuși pe o piață a muncii competitivă. Acest lucru poate contribui la promovarea diversității și a incluziunii în industria tehnologică și la crearea unei societăți digitale mai echitabile și mai favorabile incluziunii.
Irina Grișca, Manager IHUB Chișinău: Prin această inițiativă ne dorim ca fetele și femeile din regiunile Comrat și Bălți să se implice mai mult în domeniul IT și să atingă dezvoltarea personală, profesională și economică de care au nevoie. În perioada următoare, vom oferi fetelor și femeilor care s-au înscris la programul WOW posibilitatea de a participa la cursuri de tehnologie, ore de mentorat și sprijin în procesul de învățare, precum și de a participa la programe și evenimente IT.
Programe de mentorat pentru participanții WOW
În cadrul proiectului Talent Incubator, în ultima etapă a programului „Women in Online Work”, participantele vor trece printr-o perioadă de mentorat în care vor fi îndrumate în procesul de angajare.
Veronica Melinte, Tech Women Ambassador 2022, Tech Women Community:
În numele comunității Tech Women Moldova, dorim să vă încurajăm, suntem sigure că veți reuși să vă atingeți obiectivele pe care vi le-ați propus. TIC este un domeniu foarte deschis pentru femei, unde femeile sunt pregătite să se ajute și să se sprijine reciproc pentru avansarea profesională. Mă bucur că sunt atât de multe femei care doresc să îmbrățișeze o profesie IT, comunitatea Tech Women Moldova vă stă la dispoziție pentru ajutor și îndrumare, misiunea noastră este abilitarea femeilor în domeniul TIC și creșterea comunității, inclusiv în regiuni.
Alexandrina, absolventă WoW, Bălți: Fiind în concediu de maternitate, am decis că este timpul să fac o schimbare, iar când am văzut că programul WOW a lansat o nouă ediție, am spus că este șansa mea. Cursul de testare manuală l-am făcut cu o mentoră foarte bună care ne-a îndrumat și ne-a învățat cum să folosim diverse instrumente de la nivelul începător până la acțiuni mai avansate. De asemenea, în cadrul proiectului, am reușit să ne actualizăm CV-ul, și pagina Linkedin și să ne creăm un profil pe site-uri de freelancing. Toate activitățile au avut efectul așteptat pentru că am reușit să fiu angajată într-o companie IT, ca tester. Programul mi-a oferit oportunitatea de a lucra în domeniul IT, chiar și fără experiență. Sunt foarte recunoscătoare că am avut o experiență atât de uimitoare care mi-a schimbat viața spre bine.
Cursurile WOW fac parte din proiectul „Talent Incubator” lansat în toamna anului 2022, cu sprijinul financiar SlovakAid, implementat de IHUB în parteneriat cu EMA - Agenția de Dezvoltare și Mobilitate, Universitatea Tehnică din Moldova și ESET.